Aquests dies s’ha fet la presentació i  inscripció de la nova formació política impulsada per l’esquerra abertzale, la denominada Sortu. Una presentació que trenca els esquemes de la vella esquerra independentista anclada clarament al terreny d’ETA, atès que les principals novetats que aporta són el rebuig del terrorisme i explícitament el d’ETA, i la possibilitat d’expulsar aquells militants que defensin els postulats de l’organització terrorista.

És cert, com diuen d’Euzkadi cap al sud, que no es condemna fent ús d’aquesta mateixa paraula, el terrorisme d’ETA, però sí que es rebutja. I aquí és on cal tenir una visió més àmplia de la situació atès l’esforç que en els darrers mesos està fent el món abertzale per derivar l’activitat d’ETA i del radicalisme basc a postulats democràtics. Esforços que van començar amb la darrera treva d’ETA caracteritzada per la mediació internacional (fet que fins ara mai no s’havia produït), i que ara continuen amb la presentació d’una nova força política de més àmpli espectre civil, on hi ha intelectuals bascos com Iñaki Zabaleta.
Segurament encara quedi camí per fer, però quan una de les parts d’un conflicte cedeix i fa gestos, el que no es pot permetre és que surti en Rubalcava o els del PP llençant discursos incendiaris contra els abertzales bascos, perquè la visió d’Estat passa també per fomentar i impulsar sinèrgies tot i les diferències, per tal d’abraçar un objectiu comú: la pau.
(Visited 59 time, 2 visit today)