>

Ahir per la nit, durant trenta minuts, el cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Artur Mas, va ser entrevistat pel periodista de TV3 Jaume Masdeu. Del contingut de l’entrevista, molts altres blocaires segur que en parlaran aquests dies, alguns bé, altres de malament. No vull caure en fer una defensa aferrissada, ni una crítica destructiva de la mateixa, però sí que volia destacar tres punts de la mateixa que crec que van ser destacables.
  • Mas va plantejar que l’acord en matèria de finançament arribat amb el president Zapatero és superior al plantejat a l’acord del Tinell. Si això és així, alguna cosa està fallant, quan ICV i PSC beneeixen l’acord, i ERC el rebutja.
  • Mas va garantir que aquest acord al que faig al·lusió estableix per primer cop en democràcia, que el finançament del Govern de la Generalitat no dependrà d’una llei espanyola (llei estatal). És evident que no és la panacea que molts voldriem, però que a partir d’ara disposem d’una agència tributària (deixeu-m’ho dir així) consorciada i paritaria, és el primer pas cap a la disposició d’una agència tributària pròpia. El camí és el bo.
  • Mas va recordar que l’acord garanteix que en els propers set anys, l’estat invertirà en infraestructures a Catalunya, el mateix percentatge que l’aportació de Catalunya al PIB espanyol. Tinc el temor que amb set anys ens quedem curts. Ja es veurà.

Pel que fa a ERC, el president de CiU va recordar que la direcció republicana després del pacte han dit que no, però que fins ben entrada la setmana passada dèien que l’acord havia d’arribar amb Zapatero o amb ningú més. Tanmateix, Mas, no es va estar de recordar a Carod-Rovira l’entrevista que li va fer La Vanguardia diumenge passat, on el líder republicà afirmava que si no hi ha estatut, caldria convocar eleccions. Va evidenciar la contradicció republicana, a l’afirmar ara, que el tripartit ni el Govern es trencarien si no hi ha estatut.

Per últim, sí que volia valorar un punt que crec que és de justícia recordar. I és l’emplaçament que en Mas va fer a Esquerra, a millorar l’acord al que va arribar Convergència i Unió amb el president del Govern Central. Va afirmar que si ERC obtenia millors resultats en la negociació que CiU, s’hi sumarien. Comparteixo aquesta opinió, perquè crec que tots els qui estimem Catalunya, hauriem de sumar-nos als millors resultats possibles pel futur del nostre país. Bé, aquesta és la crònica de l’entrevista, una mica més llarga de l’habitual, però que crec que, la conjuntura política actual, requeria una dedicació especial.

(Visited 10 time, 2 visit today)