Ahir se celebrava la diada nacional espanyola. Un acte de patriotisme ben habitual en tots els països d’arreu del món. De fet tot just fa un mes era Catalunya qui celebrava la seva pròpia diada nacional. I demà 14 d’octubre serà la diada nacional de Madagascar. I fins aquí res més aprop de la realitat.Ara bé, quan una diada nacional muscula l’organització dels seus actes al voltant de la demostració de les seves forces armades, és quan caldria començar-se a preocupar. Ho veiem dia rere dia amb Corea del Nord, a Veneçuela o als mateixos Estats Units. Però quin sentit té celebrar la diada nacional d’un estat fent aquesta demostració de força? No hauria de ser una oportunitat per reivindicar-se un mateix en un país o estat plens d’ímputs que caracteritzen el poble en qüestió? Segur que qualsevol dels estats que fan bandera de les seves forces armades poden oferir milers d’elements que representin de manera pacífica la diversitat cultural, econòmica i social de la seva pròpia realitat.

Aleshores per què les forces armades són a l’ordre del dia? Perquè el món és una bomba de rellotgeria que està pendent que algú li dóni click al seu botó perquè esclati una guerra per alguna banda del planeta? Perquè la tan coneguda i compartida teoria de la necessitat de generar despesa militar és el que marca la tendència rere l’escenari dels governs del món?

Potser la comparació sigui odiosa, però uns jocs olímpics (tot i ser una competició), ofereixen un concepte sa, fresc, àgil, col·lectiu, variat i fins i tot social de la realitat de molts països. I per què no imitem diades nacionals festives on la gent canti, vagi a concerts, o faci actes públics manifestant la força de la pau?

El primer pas que hauriem de fer per acabar (o racionalitzar) l’existència d’armament, seria acabar amb el sentit de la força de les diades nacionals armades i començar a implantar diades nacionals festives i incloents. Potser això sigui una utopia, però l’únic camí per la viabilitat del nostre món és el de cridar ben alt, pau, pau i més pau.

(Visited 40 time, 1 visit today)