en veu alta

l'espai de reflexió d'en Roger Pons

Quatre pinzellades del ple d’octubre

El ple del mes d’octubre que vam dur a terme la setmana passada, va tenir diversos punts a l’ordre del dia que volia destacar:

 1. Modificació del PGM: Una proposta del PSC-PSOE que persegueix enderrocar els habitatges del carrer de la Riba per tal de deixar la Baronda lliure de peatges visuals. Això sí, a costa d’uns veïns que es veuen desprotegits per un Ajuntament que no els parla clar ni els concreta les condicions d’aquesta proposta. Vull recordar que el dret a l’habitatge és un dret constitucional i que ha de prevaldre per sobre de qualsevol objectiu estètic.
 2. Contracte de neteja i conservació de zones verdes: Si bé som crítics amb el PSC-PSOE per determinats temes, quan cal donar suport ho fem desacomplexadament. I tant la neteja dels equipaments municipals com la conservació de les zones verdes de la ciutat creiem al nostre parer que són globalment satisfactòries, de manera que hi vam donar suport.
 3. Aprovació de les ordenances fiscals: Òbviament vam votar-hi en contra ja que no estem d’acord amb la política econòmica del govern de la ciutat, tal com constantment indiquem. A més a més, l’increment de l’IBI es referencia al mes d’agost, quan creiem que caldria referenciar-lo a l’acabar l’any. Vull recordar també, que quan l’IBI s’ha decrementat, el PSC-PSOE no ha utilitzat aquest decrement per reduïr el nivell impositiu dels nostres ciutadans, de manera que no podiem donar suport a aquest punt.
 4. Modificació de crèdits del Pressupost i sol·licitud d’un nou préstec: Seguint tractant temes de caràcter econòmic, els socialistes van optar per fer aquestes modificacions de crèdits del Pressupost municipal que tan sovint ens recepten i que tan sovint també amaguen moviments de partides econòmiques ben poc clars. Segueix faltant transparència en aquest tipus d’operacions. A més a més, i tal com tenim l’economia, segueixen incrementant el deute municipal, aquest cop, per refinançar les reformes de Les Moreres, una obra de la que haurem de parlar més detingudament.
 5. Aprovació de l’Ordenança de Convivència Ciutadana: la gran farsa que el PSC-PSOE ha utilitzat per “legitimar” el teatre que va dur a terme amb la celebració dels Consells de Ciutat. Poso en antecedents: al primer Consell de Ciutat els socialistes, embutits de desorientació sobre què és i per a què ha de servir aquest consell de participació ciutadana, van proposar modificar l’ordenança de convivència ciutadana i debatre-la. Ben qüestionable és, que un text articulat s’hagi de portar a debatre en un consell de participació ciutadana. La nostra alternativa era fer una posada en comú dels elements que més preocupen la nostra ciutadania, i ser el propi govern qui fes les propostes de modificació. Però com no se’ns va escoltar, el segon consell es va reduïr en un debat a tres bandes entre dos amables veïns que van llegir-se el feixuc text, i el secretari de la corporació, que parlava en uns termes tan terrenals que com m’ha dit més d’un veí, “només s’enterava ell del que parlava“. La conclusió de tot plegat, que va estar mal plantejat. I com que havien de legitimar l’espectacle del Consell, van dur l’ordenança a votació. Evidentment, i amb aquests antecedents, vam votar-hi en contra.
 6. Proposta d’ERC per declarar festius els dies de Santa Magdalena i Sant Mateu: una proposta que ens va semblar prou correcta ja que perseguia defensar i protegir les arrels, la història i la tradició de la vila d’Esplugues enfront les decisions socialistes de declarar dia festiu de la ciutat Sant Valentí.
 7. Précs i preguntes
  • Vam reclamar per segon cop, que a l’encreuament del carrer Juli Culebras, Companys i Puig i Cadafalch, es prenguessin mesures per millorar la visibilitat del pas de vianants existent, atesa la velocitat amb la que baixen els vehicles des de la Plaça Constitució.
  • Vam preguntar si hi havia alguna previsió per ajudar al finançament de la Fundació Proa atesa la situació actual de crisi econòmica.
  • Vam demanar saber el cost final de la coberta del Parc Pou d’en Fèlix.
  • Vam reclamar que es torni a posar sobre les 8 del matí un agent de la policia local a la rotonda de la Nestlé.
  • Vam demanar saber quin percentatge de compliment hi ha en l’ús de les terrasses dels bars, i quants controls s’han fet al respecte.
  • Vam ser molt clars exigint que no es tornin a produïr els sorolls fins a altes hores de la nit que va produïr el dijous abans de festa major el xiringuito que es va muntar al tram peatonal d’Àngel Guimerà, just al costat del BBVA. Excepcionalment, el PSC-PSOE ens va donar la raó. Esperem que serveixi d’algo més que donar-nos la raó. Cal ser contundents amb el tema dels sorolls.
I això és un resum de tot el que va donar de sí el ple municipal d’aquest mes d’octubre.
(Visited 56 time, 1 visit today)

2 comentaris

 1. Cal acabar amb el rodet de les majories absolutes i la seva prepotència. L'any vinent hem d'aconseguir-ho

 2. Doncs sí, és necessari que a Esplugues, després de 7 mandats amb majoria absoluta la situació política canviï. No pot ser bo de cap de les maneres que des de 1979 el PSC-PSOE governi aquesta ciutat. Per higiene democràtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2020 en veu alta

Tema de Anders NorenAmunt ↑