en veu alta

l'espai de reflexió d'en Roger Pons

San Fermines, etern debat

Aquests dies s’han celebrat les populars festes dels San Fermines de Pamplona. Tan populars com són, representen la cúspide dels denominats encierros que es fan arreu de la geografia hispànica, però amb la diferència que la repercussió mediàtica no els tenen la resta. Una repercussió, dit sigui de pas, sovint envoltada de borratxeres i de turistes estrangers que veuen una diversió el fer el paperot davant dels toros, amb el conseqüent desconeixement i perill que això suposa.

Ara bé, em paro a pensar en fred què és això del San Fermín. Es tanquen determinats carrers de la ciutat per fer córrer uns animals pel circuit que volen els humans. Bèsites que manifesten la seva por a través de la fúria que tenen. És la manifestació de defensa, de supervivència d’un animal convertit en bufó de l’home. Això és graciós, això és la manifestació del folclore espanyol. Ignorar els drets dels animals en favor de la diversió de l’home. Una actitud humana, un cop més, destructiva cap allò que Déu ha creat; nul·la de respecte cap a altres sers vius del planeta.

Grups antitaurins sovint utilitzen els San Fermines com a plataforma mediàtica per reivindicar respecte envers el toro. Sovint grups proanimals estrangers s’han ficat dins del circuit i n’han sortit malparats. Defenseu-los sí, però sota la seguretat del vostre activisme, també.
És l’etern debat, el dels San Fermines, el de la utilitat dels toros, el de les corridas, el de la identitat castellana, el dels negocis taurins. Res es resoldrà en quatre línies, però la “fiesta nacional” mostra un any més, símptomes de caspositat anclada en aires del passat i impropis d’un Estat modern i avançat. El preu de l’orgull de ser espanyol passa per alçar la figura del toro a canvi de riure’s dels drets de l’animal. El que no sé, és si San Fermín estava tan d’acord o no amb tot plegat.
(Visited 73 time, 4 visit today)

2 comentaris

  1. Si vols parlem del castellets i dels drets dels infants… posats a ser crítics començem per nosaltres mateixos, no?

  2. Explica'm què pinten els castellers amb la tortura perquè no sóc capaç d'entendre la relació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2020 en veu alta

Tema de Anders NorenAmunt ↑