Aquests dies la petita Croàcia, un país de poc més de 4.000.000 d’habitants, independitzat de Iugoslàvia fa tan sols 22 anys, ha donat una lliçó magistral de democràcia arreu del món a l’haver dut a terme un referèndum sobre les limitacions que ha de tenir el concepte matrimoni en referència a la regulació dels matrimonis homosexuals.

El contingut de la consulta no és el motiu de l’anàlisi com a tal, sinó el fet que aquest país hagi permès a la seva ciutadania pronunciar-se sobre el fet que una eventual reforma constitucional pugués recollir aquesta idea. Així de senzill, així de clar. Una associació va recollir les signatures necessàries per fer la consulta, i s’ha fet.
Per què en altres bandes del món els encanta complicar-se tant i limitar i prohibir el dret dels seus ciutadans a expressar-se en altres tipus de consultes? Hauria de fer reflexionar a més d’un i de dos d’aquests països que es denominen democràcies modernes, que un país petit i recent com és Croàcia, aglutini aquests mecanismes de participació de la seva gent.
Una actitud la d’aquest país, modèlica per a futurs estats del món, i per aquells (Unió Europea inclosa) on el dret a la participació política no es limita només a votar cada quatre anys, per més que per a molts, la política s’hagi convertit en un modus vivendi on quant menys soroll, millor.
(Visited 78 time, 4 visit today)