en veu alta

l'espai de reflexió d'en Roger Pons

La revolta d’Egipte

Font: La Vanguardia.es
Aquests dies el món àrab està fent passos nous en els seus propis processos de modernització i democratització de les seves estructures d’Estat. Va començar la revolta de Tuníssia que es va saldar amb la fugida per la porta del darrera de Ben Alí i segons diu molta informació especulativa, gràcies a Facebook es van anar organitzant les revoltes d’Egipte que estan portant aquests dies el caos i el desordre als carrers d’El Caire.

I fins a un cert punt es pot entendre que la pressió d’un govern maquillat de demòcrata però liderat per un militar (Hosni Mubàrak), hagi animat la revolta ciutadana pel rumb que està portant el govern egipci. Però el que ja no puc entendre de cap de les maneres és la repressió que els partidaris de Mubàrak estan duent a terme contra la premsa internacional establerta a El Caire (entre ells un corresponsal de TV3).
El paper de l’exèrcit tampoc entenc massa quin és. A priori semblava tenir una certa complicitat amb els revoltats, però fins a quin punt no hauria d’intervenir per garantir l’ordre públic i evitar almenys, els diversos morts que ja es comptabilitzen? Ja li va bé el descontrol? Persegueix algun objectiu poc clar? Quina relació està marcant les ordres que rep del govern? Moltes preguntes i segurament complicades respostes, però si la situació no continua això pot acabar en una revolta civil d’incontrolables dimensions.
Llegint la premsa només he sentit les veus d’Obama i més recentment de Merkel i Zapatero reclamant reconduir la situació. No seria hora que la resta de líders mundials també es postulessin a favor de la pau i de les llibertats? O veus moralment reconegudes com Ban Ki-Moon o el Sant Pare… Almenys pels civils que estan sent víctimes d’aquests incomprensibles enfrontaments.
I l’anècdota del tema, la denúncia que Vodafone ha fet on indica que el govern de Mubàrak l’ha obligat a difondre SMS a favor del govern sense assenyalar-ne la font. Ho recull el diari Ara aquí. Què més espera al poble egipci?
(Visited 58 time, 4 visit today)

1 comentari

  1. Manifestació el pròxim 6 de febrer a les 17:00 a la plaça catalunya (Barcelona)!!! es important que hi hagi el major nombre de persones posibles perquè els egipcis i altres poblacions d'Àfrica del nord es vegin recolzats i consegueixin el seu objectiu sense més morts, més persones que han lluitat per un futur que mai veuran , confirmar per email l'assistència: peaceandloveandabetterworld@

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2019 en veu alta

Tema de Anders NorenAmunt ↑