La setmana passada les eleccions presidencials franceses donàven una ajustada victòria al candidat socialista François Hollande respecte a l’actual president Nicolás Sarkozy. Un resultat que divergia amb la clara victòria que pronosticaven les enquestes, les quals tampoc van ser capaces de detectar l’augment del vót als narcisistes de Marine Le Pen o el retrocés del centrista François Bayrou.

Arran d’aquesta primera jornada electoral, ara cal fer l’arxiconeguda segona volta, en la qual es batran en un duel els dos principals candidats amb possibilitats d’accedir a l’Elisi. Una segona volta que torna a tenir com a protagonistes unes enquestes que dónen novament una clara victòria al candidat socialista, malgrat el seu discurs fàcil i populista d’enfrontar-se als mercats o de canviar el rumb de la UE. Aquestes enquestes també parlen d’una caiguda de la intenció de vót a Sarkozy, qui sembla decidit a buscar els vóts lepenistes a qualsevol preu.

Una estratègia que arrisca en excés davant l’amenaça d’un perfil de votant que té molt clar que vóta el Front Nacional perquè no creu en els partits grans, còmplices i traïdors de França, i que per tant la solució passa per la única fidelitat a la pàtria que encarna Le Pen, amb la conseqüència de què aquest votant tingui escasses ganes de canviar el seu vót. Opció oposada als qui han votat amb el cor al Front d’Esquerra de Jean-Luc Mélenchon, però que a la segona volta faran un vót útil a favor d’Hollande.
Cal afegir també una altra amenaça que persegueix a Sarkozy, i és que pugui perdre també la majoria dels vóts centristes de Bayrou, els quals puguin acabar la seva majoria a favor del seu contrincant.
Per tant, em sembla que el camí que podria facilitar la victòria de Sarkozy seria el d’evitar l’immobilisme del votant del FN i centrar el seu discurs en el vót centrista que pugués seduïr a la majoria dels votants centristes de Bayrou i sobretot del propi Hollande. I que Sarkozy enterri les caricatures que han sovintejat al llarg del seu mandat i que ara li estan posant les coses difícils. De ben segur, que reconeixent una relativa bona gestió econòmica a França i amb menys premsa rosa al seu voltant, ara seria un indiscutible candidat a revalidar l’inquilinatge de l’Elisi.
(Visited 73 time, 1 visit today)