Avui és el dia gran a Àmsterdam, la ciutat holandesa que acull l’abdicació de la reina Beatriu d’Holanda en favor de l’hereu Guillem Alexandre. Segons diuen, la fins ara cap de l’Estat ha estat una monarca amb un 80% de popularitat entre la ciutadania i que d’una manera clara cedeix el testimoni de la corona holandesa en favor d’un successor que representa un model més contemporani de la institució.

Em sembla si més no curiós, que una societat oberta i tan permissiva (en comparació amb altres societats europees) amb la prostitució o la legalitat d’algunes drogues, per altra banda sigui així de carrinclona simpatitzant amb la institució monàrquica. És curiós també, que la força política que fins ara ha tingut la reina, no la tinguin els darrers governs holandesos, que han estat mancats d’àmplies majories per governar amb calma.

Sense simpatitzar amb les institucions monàrquiques, em sembla que el gest de Beatriu hauria de ser exemple per a altres monarques com l’espanyol, que de ben segur faria un gran favor a la institució, i especialment en aquests moments de tan baixa popularitat pels motius que sobradament coneixem. Però novament el personalisme sovint pot més que l’interès general, i aquest és un exemple des de les dues vesssants, pel que fa al model holandès i pel que fa al model espanyol.
Fins i tot en això, Europa segueix avantatjant-nos.
(Visited 80 time, 5 visit today)