Finalment Sebastián Piñera, el candidat liberal xilè per la Coalición por el Cambio ha guanyat la segona volta de les eleccions nacionals davant del candidat de la Concertación y Juntos Podemos por más Democracia, una coalició de partits d’esquerra, socialistes i democratacristians.

A hores d’ara ja l’excandidat Eduardo Frei, cap de cartell de la Concertación i expresident xilè del 1994 al 2000, ha admès la derrota. Després de la dictadura de Pinochet, sempre havia governat la Concertación. És important per tant destacar que l’alternança ha arribat a Xile amb l’arribada dels liberals al poder des que es va reinstaurar la democràcia en aquest país sudamericà.

Els resultats han marcat la tendència que han marcat tant Frei com Piñera durant la campanya electoral. Mentre Frei ha apelat al vót “antidreta” i a la idea de “més estat, menys mercat”, Piñera ha optat per transmetre la il·lusió per millorar les coses bones que té Xile. Aquestes actituds em recorden al discurs positiu de Xavier Trias a Barcelona. En qualsevol cas, esperem que el nou president sigui capaç de consolidar un dels països més desenvolupats de l’Amèrica Llatina.

(Visited 55 time, 1 visit today)