Aquesta setmana hi ha hagut una nova compareixença de la família Pujol davant la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre frau i evasió fiscal. Però temps enrere va haver altres comissions d’aquest tipus, la del Carmel, la de la fallida d’Spanair, la de l’incendi d’Horta de Sant Joan, etc. Una pràctica habitual que posa molt de manifest quina és i quina ha de ser la feina d’un polític i quin paper ha de tenir el Parlament davant d’aquest tipus d’irregularitats.

Hi ha qui diu que paguem als polítics per governar i per legislar, altres que diuen que són els jutges els qui han d’investigar les irregularitats d’aquest tipus, altres diuen que depèn del tema. Però el que està clar és que jugar a fer de detectius al sí del Parlament no hauria de correspondre fer-ho a una classe política que l’únic objectiu que té en aquestes comissions és desgastar al President i al Govern de torn, i molt especialment quan estem a les portes de períodes electorals com és ara.

Caldrà replantejar en el nou Estat quin organisme s’ha d’ocupar d’investigar aquestes causes, però em sembla que cal delimitar molt més el paper dels parlamentaris, a fi que no utilitzin la institució per les seves pròpies finalitats, i per fer complir la raó de ser del Parlament, que és legislar i controlar el Govern. Qualsevol desvirtuació d’aquestes finalitats ha d’estar prou regulada per recuperar la seriositat en l’acció parlamentària d’aquest País.

(Visited 48 time, 1 visit today)