Ahir escoltava un conegut diputat i candidat a les eleccions espanyoles que defensava un model de República sense exèrcit. No va entrar en més detall, però plantejava que sobre una determinada bossa de diners, preferia destinar els diners a un fons d’emergència que a un exèrcit. I avui llegia una idea similar sobre la proposta de constitució que planteja el jugtge Vidal (ara senadorable).És a partir d’aquí que sobre la coincidència d’aquestes dues idees em plantejo en veu alta quina ha de ser la defensa de la futura República Catalana. Si bé és cert que mai no he estat defensor dels exèrcits, l’ideal seria tenir una emprempta de neutralitat com tenen Suïssa, El Vaticà o Costa Rica tot i que tenen els seus particulars mecanismes de defensa. No obstant, Catalunya com a nou Estat no podrà obtenir el segell de la neutralitat per una qüestió estrictament de manca d’història internacional.

Però la solució quina és? No tenir cap mena de defensa és una aberració posada a la sort de l’atzar i del perill que suposa, en un món tan complex, anar amb la motxilla del desenvolupament amb la temptació d’agressions de qualsevol tipus. I més ara que algunes sectes en nom de l’islam es dediquen a sembrar la por pel món. El model d’exèrcit tradicional en un país tan petit com el nostre? Tampoc no ho veig. Això suposaria destinar unes partides econòmiques molt altes per un servei que podem tenir a través d’altres fórmules i que dit sigui de pas, no té l’acceptació de la gent. Fa anys ja es va aplaudir la professionalització de l’exèrcit que deixava fora de les seves files joves amb edat de combat.

La solució passa per seguir el model d’Islàndia, qui fins als anys noranta tenia subcontractada la defensa als Estats Units, i posteriorment va signar un acord amb l’OTAN per la mateixa causa. Sembla el més raonable l’encàrrec a l’OTAN o en el seu defecte a països veïns, França o Itàlia, però aquesta qüestió queda en un segon terme. Un altre exemple més proper és Andorra, que té contractada la seva defensa a Espanya i a França.

Externalitzar la defensa de la República Catalana, no només estalviaria costos a les finances de la Generalitat, sinó que permetria potenciar un model neutral de país. República Catalana sí, però la defensa de la mateixa, també.

(Visited 41 time, 1 visit today)