Portem un parell de plens on la farum preelectoral es nota entre els grups polítics, ens alguns, amb més barroeria que en altres, però és una percepció generalitzada. Acusacions creuades d’electoralisme marquen un final de mandat que ha estat caracteritzat pels pactes i per l’esforç d’uns i altres per intentar escombrar cap a casa. Res extrany en l’acció política.

Un exemple d’això que ha sorgit al polititzat debat del tanatori ha estat la proposta d’ordenança reguladora de les terrasses dels bars. Cal remuntar-nos al maig de l’any passat quan un bar va demanar poder posar sobre el paviment de davant del seu establiment una terrassa perquè sentia que estava en una situació desigual a un altre bar de la ciutat, que fa anys que per la idiosincràcia del seu carrer, ocupa la via pública. A partir d’aquí es va aprovar una moció que instava l’equip de govern a redactar una ordenança municipal per regular aquesta qüestió. Fins i tot els grups polítics van visitar Castelldefels, a instància del regidor Luis Ortega, que es va oferir a organitzar la trobada institucional. Per què Castelldefels? Perquè el regidor Ortega sabia que s’havia regulat aquesta qüestió i creia que podia ajudar a la redacció de la proposta d’Esplugues.

Però més enllà d’això, els mesos han passat i el PSC ni ha redactat la ordenança ni ha mostrat cap interès en fer-ho, fins al punt que el tripartit ICV-CiU-ERC van entrar pel broc gros una proposta d’ordenança el mes de març, que no només tenia cap mena de garantia jurídica, sinó que fins i tot vulnerava aspectes de la propietat privada. Tampoc no regulava sancions per tal de garantir d’execució de l’ordenança ni relatava drets i deures de les activitats subjectes a la proposta de normativa, de manera que es va considerar de postposar-la pel mes d’abril, a fi d’intentar trobar un consens entre tots i evitar forçar una majoria que tirés endavant la proposta.

La culpa de tot era del PSC per no haver impulsat la redacció, però en cap moment el tripartit oportunista s’ha quadrat durant aquest hivern, per tal de pressionar ni denunciar de forma efectiva aquesta paràlisi. Per tant, culpa d’abstinència redactora en té el PSC, indubtablement. Però el tripartit oportunista també té la culpa de no haver perseguit ni denunciat aquesta qüestió fins que no ha vist que les eleccions municipals se li tiraven a sobre. Per tant, em sembla que una mica d’autocrítica hauria estat més sana que no el barroerisme i l’actitut incendiària que han tingut contra tot el que els ha sonat a diferent.

Finalment el tema ha acabat mort en la comissió informativa d’abril, on els vóts de PSC i PP van vetar que el tema anés a ple, després que les diverses associacions de veïns d’Esplugues (amb qui ens haviem reunit per plantejar la intenció de la ordenança) entressin un document on manifestaven el seu rebuig a què els bars posessin taules sobre el paviment.

Conclusió, el tripartit oportunista s’ha quedat amb un pam de nas i PSC i PP han aconseguit aparcar el tema fins després de les municipals. I finalment el regidor no adscrit considera que forçar majories per aprovar aquesta qüestió que cal regular, no és el camí per traçar una política de consens, i menys, amb el manifest rebuig d’unes associacions de veïns contràries a aquesta proposta ara mateix. Cal deixar madurar el tema, i buscar noves oportunitats d’acord més endavant.

(Visited 101 time, 7 visit today)